top of page
Acerca de
Reishi ve Enfeksiyonlar
Reishi ve Enfeksiyonlar
Reishi ve Enfeksiyonlar
Viral ve bakteriyel enfeksiyonların tedavisinde araştırmanın amacı, normal hücreleri etkilemeden viral ve bakteri çoğalmasını spesifik olarak inhibe eden ajanların keşfedilmesidir. Antibiyotiklerin ve antivirallerin istenmeyen yan etkileri ve dirençli ve mutant suşların ortaya çıkması yeni ajanların gelişimini acil bir gereklilik haline getirir. Bu, araştırmacıların tıbbi bitkiler ve mantarların antibakteriyel ve antiviral aktivitesini araştırmasına yol açmıştır (Wasser ve Weis 1999; Zhong ve Xiao 2009). G. lucidum’dan çeşitli suda ve metanolde çözünür, yüksek moleküler ağırlıklı PBP’lerin izolasyonu, herpes simpleks virüsü tip 1 (HSV-1), herpes simpleks virüsü tip 2 (HSV-2) ve veziküler stomatit virüsü üzerinde inhibe edici etkiler gösterdi. (VSV) Bir doku kültürü sisteminde New Jersey suşu. Plak indirgeme yöntemi kullanılarak, sitotoksisite göstermeyen dozlarda önemli bir inhibitör etki görülmüştür (Eo ve ark. 1999; Oh ve ark. 2000). Ek olarak, G. lucidum’dan PBP, doku kültüründe antiherpetik ajanlar, asiklovir veya vidarabin ve IFN-a ile birlikte kullanıldığında belirgin bir sinerjistik etki vardı (Kim ve ark. 2000; Oh ve ark. 2000). Benzer sonuçlar, G. lucidum miselinden izole edilen bir GLPG ile HSV-1 ve HSV-2’de gösterilmiştir (Liu ve ark. 2004; Li, Liu ve Zhao 2005). Hücreler enfeksiyon öncesinde, sırasında ve sonrasında tedavi edildi ve enfeksiyondan 48 saat sonra hücre kültürünün süpernatanında viral titre belirlendi. GLPG’nin antiviral etkileri, viral tedaviden önce tedaviden sonra daha belirgindi. Mekanizma tanımlanmamış olmasına rağmen, yazarlar GLPG’nin viral adsorpsiyonun erken olaylarına müdahale ederek viral replikasyonu inhibe ettiği sonucuna varmışlardır (Li, Liu ve Zhao 2005).
G. lucidum’dan gelen bazı triterpenler, insan immün yetmezlik virüsü (HIV) -1 proteaz aktivitesine karşı inhibitör bir etkiye sahip olduğu bildirilmiştir; IC50 değerleri 20 ila 1000 μM’den fazladır; bununla birlikte, incelenen triterpenlerin hepsi anti-HIV aktivitesi göstermemiştir (El-Mekkawy ve ark. 1998; Min ve ark. 1998). Başka bir çalışmada, G. lucidum’dan izole edilen bir ganoderik asit, hepatit B virüsünün (HBV) 8 gün boyunca HepG2215 hücrelerinde (HepG2-HBV üreten hücre dizisi) replikasyonu üzerinde inhibe edici etkiler gösterdi. HBV yüzey antijeni (HBsAg) ve HBV e antijeni (HBeAg) üretimi, ganoderik asit tedavisi olmaksızın kontrollerin sırasıyla% 20 ve% 44’üdür (Li ve Wang 2006).
İnsan hastalarda yapılan bazı küçük çalışmalar da lingzhi alımının faydalı etkilerini bildirmiştir. Oral yoldan alınan G. lucidum’un kurutulmuş sıcak su ekstresi (günde 36 veya 72 g kurutulmuş mantara eşdeğer), 4 yaşlı hastada postherpetik (suçiçeği zoster virüsü) nevraljinin tek tedavisi olarak kullanıldı. Bu tedavinin, çok yüksek dozlarda bile herhangi bir toksisite olmadan ağrıyı önemli ölçüde azalttığı ve lezyonların iyileşmesini desteklediği bildirilmiştir (Hijikata ve Yamada 1998). Başka bir çalışmada, G. lucidum’un diğer bitkilerle karışımı, herpes genitalis (n = 15) ve herpes labiallis (n = 13; Hijikata, Yamada ve Yasuhara 2007) hastalarında iyileşme süresini iyileştirdi.
Mantarın antibakteriyel etkilerini değerlendirmek için G. lucidum kullanılarak birkaç in vitro ve in vivo hayvan çalışması yapılmıştır. Escherichia coli ile enjeksiyondan 1 gün önce G. lucidum özütü (2 mg / fare) enjekte edilen fareler, hayatta kalma oranlarında belirgin bir iyileşme gösterdi (kontrollerde% 33’e kıyasla>% 80; Ohno ve ark. 1998). Disk tahlilini kullanan bir in vitro çalışmada (Keypour ve ark. 2008), G. lucidum’un kloroform özütü, gram-pozitif bakteriler (Bacillus subtilis, Staphylococcus aureus, Enterococcus faecalis) ve gram-negatif üzerindeki antibakteriyel etkisi açısından araştırılmıştır. bakteriler (E. coli, Pseudomonas aeruginosa). Sonuçlar ekstraktın S. aureus ve B. subtilis için minimum 8 mg / mL inhibitör konsantrasyonuna (MIC) sahip gram-pozitif bakterilerin ikisi üzerinde büyüme inhibitör etkileri olduğunu göstermiştir. Başka bir in vitro çalışmada, bir G. lucidum su ekstraktının doğrudan antimikrobiyal etkisi, sadece 15 bakteri türüne karşı ve 4 çeşit antibiyotik ile birlikte incelenmiştir (Yoon ve ark. 1994). G. lucidum’un E. coli, Micrococcus luteus, S. aureus, B. cereus, Proteus vulgaris ve Salmonella typhi’ye karşı antibiyotiklerden daha etkili olduğu, ancak test edilen diğer türlere karşı daha az etkili olduğu bulundu. G. lucidum’un yaygın olarak kullanılan dört antibiyotikle (Yoon ve ark. 1994) antimikrobiyal kombinasyonu, hepsinde olmasa da çoğunda, sefazolin ve ampisilin etkilerine karşı belirgin bir antagonizma ile P. vulgaris üzerinde ek bir veya sinerjistik etki ile sonuçlanmıştır.
Bugüne kadar, test edilen ham ekstraktların antimikrobiyal bileşenlerinin tanımlanmamış olmasına rağmen, diğer mantarlarda ve bitki terpenlerinde antimikrobiyal polisakkaritlerin tanımlanmış olmasına rağmen, antimikrobiyal aktiviteye sahip oldukları bildirilmiştir (Wasser ve Weis 1999; Zhong ve Xiao 2009). Ek olarak, G. lucidum’un varsayılan antimikrobiyal bileşenlerinin biyoyararlanımı belirlenmemiştir. Bununla birlikte, G. lucidum potansiyel olarak etkili bir tedavi sunmaktadır. Kombinasyon tedavisinin daha güvenli ve uygun maliyetli olabileceği, yan etki riskinde daha düşük miktarlarda sitotoksik antiviral ve antibakteriyel ilaçların kullanılabileceği de ima edilmektedir. Bununla birlikte, bunun in vitro çalışmalar ve iyi tasarlanmış klinik araştırmalar açısından daha fazla araştırılması gerekmektedir.
KAYNAK: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK92757/
bottom of page